유색보리와 귀리를 이용한 당뇨환자용 즉석죽의 당뇨 개선 효과를 in vivo를 통하여 확인하고 다음과 같은 결과를 얻었다. Type Ⅱ 당뇨병 모델 생쥐(C57BLKS/J lar-+Lepr<SUP>db</SUP>/+Lepr<SUP>db</SUP>)의 실험종료 후 혈당의 농도는 대조군에서는 426.0±15.4 mg/dL이었으나, 실험군에서는 352±12.2 mg/dL로 약 17.4% 감소하였다. Streptozotocin으로 유발시킨 당뇨병 모델 SD계 rat의 실험종료 후 혈당의 농도는 대조군에서 514.0±17.6 mg/dL이었으나, 실험군에서는 296.4±13.2 mg/dL로 42.3% 감소하였다. Type Ⅱ 당뇨병 모델 생쥐의 혈중 내 인슐린 농도는 대조군에서 7.9±0.5 ng/mL이었으나, 실험군에서는 12.8±1.1 ng/mL로 약 38.3% 증가하였다. TypeⅡ 당뇨병 모델 생쥐의 췌도 내 인슐린 분비세포와 glucagon like peptide-1 분비세포에 대한 면역염색 반응은 실험군에서 대조군에 비해 췌도 내 인슐린 분비세포에 대한 면역염색반응이 강하게 관찰되었고, streptozotocin으로 유발시킨 당뇨병 모델 SD계 rat의 췌도 내 인슐린 분비세포 및 glucagon like peptide-1 분비세포에 대한 면역염색 반응 또한 실험군에서 대조군에 비하여 인슐린 분비세포에 대한 면역염색 반응이 강하게 관찰되었다. 이상의 실험결과로 당뇨환자용 즉 석죽은 당뇨병 유발 쥐들에서 췌도 내 인슐린 분비세포 기능의 활성화를 통한 인슐린의 분비를 촉진시키고, 혈당을 저하시킴을 알 수 있었다.
The abilities of instant gruel manufactured with colored barley and oats to improve diabetic conditions were investigated using diabetes-induced mice and rats. Mice or rats were divided into a diabetic control group and one experimental group (seven animals per group). The control groups were fed without instant gruel and experimental groups were fed basal diets supplemented with 10% instant gruel for 8 weeks. The streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats experimental group showed a significant decrease in food intake compared to the control group. Both Type Ⅱ diabetic mice and STZ-induced diabetic rats experimental groups showed higher increases in body weight than the control groups. The blood glucose levels of the experimental groups (352±12.2 mg/dL in Type Ⅱ diabetic mice; 296.4±13.2 mg/dL in STZ-induced diabetic rats) were lower than the untreated control groups (426.0±15.4 mg/dL in Type Ⅱ diabetic mice; 514.0±17.6 mg/dL in STZ-induced diabetic rats). The serum insulin levels of Type Ⅱ diabetic mice increased by 38.3% in the experimental group (12.8±1.1 ng/mL) compared to the control group (7.9±0.5 ng/mL). The immunohistochemical density of insulin-secreting cells and glucagon-like peptide-1 (GLP-1)-secreting cells in the pancreas were significantly higher in the experimental groups than the control groups for Type Ⅱ diabetic mice and STZ-induced diabetic rats. Therefore, we conclude that instant gruel manufactured with colored barley and oats stimulates the secretion of insulin and decreases blood sugar by activating insulin-secreting cells in the pancreatic islets of diabetic animals.