국내 자생 머루(Vitis spp.)의 스틸벤 화합물 함량, 총 페놀 및 플라보노이드 함량, 항산화능 측정 등의 분석을 수행하였다. 포도에 존재하는 여러 종류의 스틸벤 화합물 함량을 비교 분석한 결과, 머루(V. coignetiae) 계통 ‘Vc-3-09-05’, ‘Vc-1-09-22’와 새머루(V. flexsuosa) 계통인 ‘Vf-1’, ‘Vf-2’, 왕머루(V. amurensis) 계통인 ‘Va-1’에서 스틸벤 화합물의 함량이 높게 나타났다. Trans-resveratrol 함량도 비슷한 경향이었으나 ‘Va-1’에서는 유럽 양조용인 ‘Cabernet Sauvignon’과‘Pinot Noir’와는 큰 차이를 보이지 않았고, ‘Campbell Early’와 ‘Kyoho’보다는 더 높은 함량을 보였다. 총 페놀 및 플라보노이드는 ‘Vf-GS’, ‘Va-CS’, ‘Vc-3-09-05’에서 높은 함량으로 검출되었다. Trans-resveratrol의 함량이 높았던 ‘Vc-3-09-05’는 총 페놀 및 플라보노이드 함량도 높게 나타났다. ABTS radical, DPPH radical 소거능 등과 같은 항산화능은 ‘Vc-1-09-22’, ‘Va-1’ 등의 계통에서 높았다. 기능성 포도 품종 육성 프로그램에 이용할 수 있는 국내 자생 머루를 선발하기 위하여 trans-resveratrol, 총 페놀 및 플라보노이드 함량, 항산화활성 등의 특성을 항목별로 수량화하여 다변량 해석을 통해 분석하였다. 자생머루 계통인 ‘Vc-1-09-22’, ‘Vc-3-09-05’, ‘Vf-2’, ‘Va-1’ 등은 국내에서 재배되는 포도 품종뿐만 아니라 주요 양조용 포도 품종에 비해서도 높은 함량의 생리활성 물질과 및 양호한 항산화능을 나타내었다. 이러한 분석을 바탕으로 선발된 머루 계통은 기능성 신품종 육종프로그램에 유용한 육종 소재로 사용할 수 있을 것으로 생각된다.
Contents of stilbene compounds including resveratrol, piceid, and piceatannol, contents of total phenol and flavonoid compounds, and antioxidant activities were investigated in 19 lines of grapes including 13 lines of Korean wild grapes (Vitis spp.). There are relatively high contents of transresveratrol in berries of ‘Vc-1-09-22’, ‘Vc-3-09-05’ (V. coignetiae), and ‘Vf-2’ (V. flexuosa)’. There is relatively high content of trans-resveratrol in ‘Va-1’ (V. amurensis) compared to ‘Campbell Early’ and ‘Kyoho’, grape cultivars. There are high contents of total stilbenic compounds in ‘Vc-3-09-05’, ‘Vc-1-09-22’, ‘Vf-1’, ‘Vf-2’, and ‘Va-1’, as well as total phenol and flavonoid compounds in ‘Vf-GS’, ‘Va-CS’, and ‘Vc-3-09-05’. There were high contents of both trans-resveratrol and total phenol and flavonoid compounds in ‘Vc-3-09-05’. High activities of antioxidant such as scavenging ABTS radicals and DPPH were detected in extracts from ‘Vc-1-09-22’ and ‘Va-1’ berries. Quantification analysis of qualitative data showed that ‘Vc-1-09-22’, ‘Vc-3-09-05’, ‘Vf-2’, and ‘Va-1’ berries have high contents of stilbenic, phenol, and flavonoid compounds and high antioxidant activities. Korean wild grape lines selected by statistical quantification analysis can be utilized as valuable genetic resources for efficiently breeding grapes with biological activities in the future.